Zobacz, jak łatwo
możesz przygotować naturalne mydło w domu.
Samodzielne przygotowanie mydła
wbrew pozorom wcale nie jest trudne ! Wystarczy tylko zaopatrzyć się w
najlepszej jakości składniki i przyrządy oraz bardzo dokładnie odważać wszystkie
preparaty. Takie domowe mydła pozbawione są drażniących detergentów, barwników
i innych niekoniecznie przyjaznych dla skóry. Poszczególne składniki mydła
możemy dobrać sami, przez co odpowiednio dopasować je do własnych potrzeb. Nie
bez znaczenia jest też cena – domowe mydła są znacznie bardziej ekonomiczne niż
perfumowane mydełka z drogerii. Zatem zabawmy się w małego chemika i
przygotujmy własne mydło!
Składniki na ok. 1 kg prostego oliwkowego mydła :
- 1 litr oliwy z oliwek
(łatwiejsza w użyciu będzie oliwa z wytłoczyn oliwnych, nie extra-vergine, a
olive-pomace!)
- 380 ml wody destylowanej
- 127 g wodorotlenku sodu (dostępny w sklepach chemicznych)
- 127 g wodorotlenku sodu (dostępny w sklepach chemicznych)
Niezbędne akcesoria:
- gumowe ręce
- okulary ochronne
- fartuch
- ręcznik
- waga kuchenna
- wysokie szklane naczynie – dzbanek lub duży
słoik
- mały kubek do odmierzania
wodorotlenku sodu
- drewniana łyżka
- garnek ze stali nierdzewnej
- foremka na mydło (najlepiej z
drewna bądź silikonu)
Sposób przygotowania:
Jak na prawdziwego chemika
przystało, przygotowujemy stanowisko pracy – nakładamy rękawiczki, ochronny fartuch oraz okulary.
Warto też zabezpieczyć stół na którym pracujemy, ceratą lub kartonem – miejmy jednak
na uwadze to, że powierzchnia musi być stabilna! NaOH to silnie żrąca zasada, a
w trakcie mieszkania wydziela duszące gazy – pamiętajmy o środkach ochronnych i
dobrej wentylacji pomieszczenia, w którym pracujemy.
Faza ługowa:
Na wadze kuchennej odmierzamy dokładnie
127 g wodorotlenku sodu a następnie dokładnie 380 ml wody destylowanej. Wodę
wlewamy do dzbanka i powolutku wsypujemy do niej wodorotlenek, całość mieszając
łyżką. Bardzo ważne jest, aby trzymać się tej kolejności: najpierw woda, później wodorotlenek! NaOH to silnie żrąca zasada Podczas
dodawania wodorotlenku do wody wydzieli się bardzo dużo ciepła i woda stanie
się gorąca. Po wykonaniu tych czynności ostrożnie umieszczamy w roztworze termometr i
odstawiamy do ostygnięcia.
Faza olejowa:
Odmierzamy dokładnie 1 litr oliwy
z oliwek, a następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy do temp. ok. 40 stopni
C. Staramy się, aby temperatura oleju i fazy ługowej były jak najbardziej
zbliżone.
Faza mieszania
Kiedy faza ługowa osiągnie
odpowiednią temperaturę, przystępujemy do mieszania obu frakcji. Powoli,
cienkim strumieniem wlewamy ług do garnka z oliwą, cały czas mieszając
drewnianą łyżką. Kiedy zawartość całego dzbanka znajdzie się w garnku, całą
miksturę energicznie mieszamy łyżką (choć wygodniej będzie użyć blendera), aż
do otrzymania gęstej, kremowej konsystencji, podobnej do budyniu.
Gotową masę przelewamy do foremki, izolujemy folią spożywczą lub ręcznikiem i odstawiamy. Teraz mydło będzie się utwardzało,
by zyskać postać stałego, nieprzejrzystego bloczku. Po ok. 24 godzinach, jeśli
mydło stało się odpowiednio twarde, wyjmujemy je z foremki i dzielimy na kostki
(pamiętajmy o gumowych rękawiczkach!). Pokrojone mydło odkładamy na tacę
wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do leżakowania na co najmniej 6
tygodni.
W żadnym wypadku nie można używać
do mycia świeżego mydła, gdyż ma ono silnie zasadowe Ph, które uszkadza skórę.
Im dłużej mydło leżakuje, tym delikatniejsze jest dla naszej skóry.
Samodzielne wykonanie mydła może wydawać
się trudne i niebezpieczne, ale w rzeczywistości jest to proces bardzo prosty,
wystarczy dokładnie przestrzegać przepisu. Naturalne mydło pozbawione jest
składników alergizujących, można nim myć nawet niemowlęta i małe dzieci.
MYJCIE RĘCE także naturalnymi
mydłami!
Źródła:
http://dziecisawazne.pl/jak-zrobic-mydlo-w-domu/
http://wizaz.pl/Pielegnacja/ABC-pielegnacji/Zrob-sama-mydlo
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz