piątek, 19 grudnia 2014

Zrób własne mydło !

Zobacz, jak łatwo możesz przygotować naturalne mydło w domu.




Samodzielne przygotowanie mydła wbrew pozorom wcale nie jest trudne ! Wystarczy tylko zaopatrzyć się w najlepszej jakości składniki i przyrządy oraz bardzo dokładnie odważać wszystkie preparaty. Takie domowe mydła pozbawione są drażniących detergentów, barwników i innych niekoniecznie przyjaznych dla skóry. Poszczególne składniki mydła możemy dobrać sami, przez co odpowiednio dopasować je do własnych potrzeb. Nie bez znaczenia jest też cena – domowe mydła są znacznie bardziej ekonomiczne niż perfumowane mydełka z drogerii. Zatem zabawmy się w małego chemika i przygotujmy własne mydło!




Składniki na  ok. 1 kg prostego oliwkowego mydła :
- 1 litr oliwy z oliwek (łatwiejsza w użyciu będzie oliwa z wytłoczyn oliwnych, nie extra-vergine, a olive-pomace!)
- 380 ml wody destylowanej
- 127 g wodorotlenku sodu (dostępny w sklepach chemicznych)

Niezbędne akcesoria:
- gumowe ręce
- okulary ochronne
- fartuch
- ręcznik
- waga kuchenna
-  wysokie szklane naczynie – dzbanek lub duży słoik
- mały kubek do odmierzania wodorotlenku sodu
- drewniana łyżka
- garnek ze stali nierdzewnej
- foremka na mydło (najlepiej z drewna bądź silikonu)

Sposób przygotowania:

Jak na prawdziwego chemika przystało, przygotowujemy stanowisko pracy – nakładamy  rękawiczki, ochronny fartuch oraz okulary. Warto też zabezpieczyć stół na którym pracujemy, ceratą lub kartonem – miejmy jednak na uwadze to, że powierzchnia musi być stabilna! NaOH to silnie żrąca zasada, a w trakcie mieszkania wydziela duszące gazy – pamiętajmy o środkach ochronnych i dobrej wentylacji pomieszczenia, w którym pracujemy.


Faza ługowa:





Na wadze kuchennej odmierzamy dokładnie 127 g wodorotlenku sodu a następnie dokładnie 380 ml wody destylowanej. Wodę wlewamy do dzbanka i powolutku wsypujemy do niej wodorotlenek, całość mieszając łyżką. Bardzo ważne jest, aby trzymać się tej kolejności: najpierw woda, później wodorotlenek! NaOH to silnie żrąca zasada Podczas dodawania wodorotlenku do wody wydzieli się bardzo dużo ciepła i woda stanie się gorąca.  Po wykonaniu tych czynności  ostrożnie umieszczamy w roztworze termometr i odstawiamy do ostygnięcia.


Faza olejowa:



Odmierzamy dokładnie 1 litr oliwy z oliwek, a następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy do temp. ok. 40 stopni C. Staramy się, aby temperatura oleju i fazy ługowej były jak najbardziej zbliżone.



Faza mieszania 



Kiedy faza ługowa osiągnie odpowiednią temperaturę, przystępujemy do mieszania obu frakcji. Powoli, cienkim strumieniem wlewamy ług do garnka z oliwą, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Kiedy zawartość całego dzbanka znajdzie się w garnku, całą miksturę energicznie mieszamy łyżką (choć wygodniej będzie użyć blendera), aż do otrzymania gęstej, kremowej konsystencji, podobnej do budyniu.

Gotową masę przelewamy do foremki, izolujemy folią spożywczą lub ręcznikiem i odstawiamy. Teraz mydło będzie się utwardzało, by zyskać postać stałego, nieprzejrzystego bloczku. Po ok. 24 godzinach, jeśli mydło stało się odpowiednio twarde, wyjmujemy je z foremki i dzielimy na kostki (pamiętajmy o gumowych rękawiczkach!). Pokrojone mydło odkładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do leżakowania na co najmniej 6 tygodni.

W żadnym wypadku nie można używać do mycia świeżego mydła, gdyż ma ono silnie zasadowe Ph, które uszkadza skórę. Im dłużej mydło leżakuje, tym delikatniejsze jest dla naszej skóry.

Samodzielne wykonanie mydła może wydawać się trudne i niebezpieczne, ale w rzeczywistości jest to proces bardzo prosty, wystarczy dokładnie przestrzegać przepisu. Naturalne mydło pozbawione jest składników alergizujących, można nim myć nawet niemowlęta i małe dzieci.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz